Jak připravit kvas

Sbíráme ovoce

Pro zakládání kvasu je vhodné trhat dobře vyzrálé ovoce. Do bečky ho nedáváme nahnilé, se stopkami ani s listím. Ovoce je dobré po vysypání do bečky pomačkat, aby vznikla štáva a ovoce neplesnivělo. Pokud zpracováváme tvrdší ovoce (např. jablka), která nejdou snadno pomačkat, nalijeme do bečky alespoň trochu vody.

Připravujeme kvas

Nádobu plníme maximálně do 3/4, protože při bouřlivém kvašení, (ke kterému dochází cca první 3 týdny), kvas napění a mohl by přetéct. Po tomto kvašení doplníme bečku do plna, aby v ní bylo co nejméně vzduchu a dobře ji zavřeme. Trvá cca další 3 týdny než je kvas hotový.

Kontrolujeme a mícháme

Během celého procesu kvašení je vhodné kvas průběžně míchat a to alespoň jednou za týden. Takto zabráníme vzniku plísně na povrchu kvasu. Pokud nechcete kvas míchat, alespoň ho pravidelně kontrolujte a pokud se na povrchu objeví plesnivý „koláč“, odstraňte ho.

Kdy pálit?

Jak dlouho tedy trvá příprava kvasu? To záleží na druhu ovoce. Kvašení měkkého ovoce (např. meruněk) trvá kratší dobu a tvrdší ovoce (např. jablka) mohou kvasit déle. Také záleží na teplotě místa, kde je kvas uskladněn. Při vyšší teplotě je kvas hotový rychleji. (Při teplotě 18°C trvá vznik kvasu cca 6 týdnů.) Pokud máte možnost, uskladněte kvas na chladnější místo např. do sklepa. Pálenka získá výraznější aroma.

Objednejte se na pálení. ———>>> 519 417 332